cz sk pl

Google

Nemzetközi Keresőoptimalizálás! Referenciáink magukért beszélnek!

Blog

Blog  »  Keresőoptimalizálás

A bloggereket figyelmezteti a Google

2017. 02. 13. 09:57
Komoly figyelmeztetést kaptak a bloggerek Googletól. A gond csak az, hogy nem értik mit akar mondani a Google.
Keresőoptimalizálási szempontból egy weboldal sikerét nagyban az határozza meg, hogy hány és milyen típusú linkek mutatnak egy weboldalra. Éppen ezért a weboldaltulajdonosok sok minden hajlandóak megtenni, hogy linkekhez jussanak. Például termékeket adnak bloggereknek.
Bár idehaza ez még nem igazán divat, de tény hogy terjedőben van. Egy-egy népszerű blogger, vagy vlogger, azaz Youtube-sztár, kap egy terméket, amit aztán saját oldalán bemutat, így népszerűsítve az adott terméket. Így az adott termék forgalmazója ismertségre, a blogger pedig jövedelemre tesz szert.
Mi sem lenne természetesebb, mint hogy a blogger linkel meg is hivatkozza az adott termék készítőjét vagy forgalmazóját. És itt lép közbe a Google. Ugyanis ezek a linkek keresőoptimalizálási szempontból nagyon fontosak (az ITE oldalán olvashatsz bővebben arról, hogy mi az a  keresőoptimalizálás). Ezek a linkek ugyanis javítják a linkelt oldal helyezését.
A Google szerint ez azonban manipuláció (lásd a hivatalos közleményt a Google blogján). A linkek adják a Google rangsorolási algoritmusának szívét, és ha termékért, vagy pénzért linkeket lehet szerezni, akkor a helyezéseket, elsősorban a pénz fogja meghatározni. Aki több linket tud vásárolni, azé lesz a vezető pozíció.
A gond csak az, hogy a bloggereket ez nem igazán érdekli. Ők azt írják mostani bejegyzésükben, hogy ilyen esetekben a bloggernek nofollow linket kell elhelyezni és így hivatkozni a termék forgalmazójára, mert a nofollow link nem befolyásolja a helyezéseket.
A bejelentést óriási felháborodás kísérte – jogosan. A bloggerek ugyanis nincsenek tisztában jellemzően sem a keresőoptimalizálással, sem a nofollow linkek hátterével. Joe Youngblood azt írja, hogy a bloggere ezt nem értik, és ha ezért bünteti őket a Google, az igazából a világmárkákat erősíti csak.
Más azt írja, hogy a Googlenak inkább azzal kellene foglalkoznia, hogy az algoritmusát javítja, minthogy a bloggereket fenyegeti (érdemes átnézni a többi hozzászólást is!)
Ez egyelőre még csak figyelmeztetés, de az ilyen figyelmeztetéseket idővel büntetések is szokták követni. Bár idehaza  nagyon ritka a manuális büntetés, azonban a bloggereknek érdemes mindezt észben tartani, és természetesen, akik ilyen módon szerezne linkeket, az tartsa észben, hogy ez ütközik a Google irányelveivel.
Természetesen az más kérdés, hogy mi a gyakorlat és mi az elmélet. Az hogy a Google egy ilyen felhívást tesz közzé azt is jól mutatja, hogy az ilyen linkeket automatikusan nem tudja kiszűrni. Becslések szerint naponta 3-4 millió új blogbejegyzés lát napvilágot. ezt a mennyiséget pedig manuálisan szűrni teljesen lehetetlen. Idehaza pedig a Google egyelőre nem is foglalkozik ezzel.
Amit tehát elméletben tilos, az a gyakorlatban széleskörűen alkalmazott és bevált módszer, mégha nem is tartozik a Google irányelveivel összeegyeztethető keresőoptimalizálási módszerek közé.
Ha szeretnél weboldalad számára linképítést, vagy keresőoptimalizálást, keress bátran!

Címkék: Google

Bookmark and Share

««« vissza


keresőoptimalizálás
Jogi nyilatkozat  ♦  Adatvédelem  ♦  Oldaltérkép © 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.