2017.03.16.

A bloggereket figyelmezteti a Google

Komoly figyelmeztetést kaptak a bloggerek Googletól. A gond csak az, hogy nem értik mit akar mondani a Google.

Keresőoptimalizálási szempontból egy weboldal sikerét nagyban az határozza meg, hogy hány és milyen típusú linkek mutatnak egy weboldalra. Éppen ezért a weboldaltulajdonosok sok minden hajlandóak megtenni, hogy linkekhez jussanak. Például termékeket adnak bloggereknek.

Bár idehaza ez még nem igazán divat, de tény hogy terjedőben van. Egy-egy népszerű blogger, vagy vlogger, azaz Youtube-sztár, kap egy terméket, amit aztán saját oldalán bemutat, így népszerűsítve az adott terméket. Így az adott termék forgalmazója ismertségre, a blogger pedig jövedelemre tesz szert.

Mi sem lenne természetesebb, mint hogy a blogger linkel meg is hivatkozza az adott termék készítőjét vagy forgalmazóját. És itt lép közbe a Google. Ugyanis ezek a linkek keresőoptimalizálási szempontból nagyon fontosak (az ITE oldalán olvashatsz bővebben arról, hogy mi az a  keresőoptimalizálás). Ezek a linkek ugyanis javítják a linkelt oldal helyezését.

A Google szerint ez azonban manipuláció (lásd a hivatalos közleményt a Google blogján). A linkek adják a Google rangsorolási algoritmusának szívét, és ha termékért, vagy pénzért linkeket lehet szerezni, akkor a helyezéseket, elsősorban a pénz fogja meghatározni. Aki több linket tud vásárolni, azé lesz a vezető pozíció.

A gond csak az, hogy a bloggereket ez nem igazán érdekli. Ők azt írják mostani bejegyzésükben, hogy ilyen esetekben a bloggernek nofollow linket kell elhelyezni és így hivatkozni a termék forgalmazójára, mert a nofollow link nem befolyásolja a helyezéseket.

A bejelentést óriási felháborodás kísérte – jogosan. A bloggerek ugyanis nincsenek tisztában jellemzően sem a keresőoptimalizálással, sem a nofollow linkek hátterével. Joe Youngblood azt írja, hogy a bloggere ezt nem értik, és ha ezért bünteti őket a Google, az igazából a világmárkákat erősíti csak.

Más azt írja, hogy a Googlenak inkább azzal kellene foglalkoznia, hogy az algoritmusát javítja, minthogy a bloggereket fenyegeti (érdemes átnézni a többi hozzászólást is!)

Ez egyelőre még csak figyelmeztetés, de az ilyen figyelmeztetéseket idővel büntetések is szokták követni. Bár idehaza  nagyon ritka a manuális büntetés, azonban a bloggereknek érdemes mindezt észben tartani, és természetesen, akik ilyen módon szerezne linkeket, az tartsa észben, hogy ez ütközik a Google irányelveivel.

Természetesen az más kérdés, hogy mi a gyakorlat és mi az elmélet. Az hogy a Google egy ilyen felhívást tesz közzé azt is jól mutatja, hogy az ilyen linkeket automatikusan nem tudja kiszűrni. Becslések szerint naponta 3-4 millió új blogbejegyzés lát napvilágot. ezt a mennyiséget pedig manuálisan szűrni teljesen lehetetlen. Idehaza pedig a Google egyelőre nem is foglalkozik ezzel.

Amit tehát elméletben tilos, az a gyakorlatban széleskörűen alkalmazott és bevált módszer, mégha nem is tartozik a Google irányelveivel összeegyeztethető keresőoptimalizálási módszerek közé.

Ha szeretnél weboldalad számára linképítést, vagy keresőoptimalizálást, keress bátran!

© 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.