2017.03.08.

Érdemes aggódni, ha oldalunk Domain Authority-értéke vissza esett?

domain authorityAki ismerősen mozog a SEO (a Search Engine Optimalization, azaz a keresőoptimalizálás) világában, annak a Domain Authority-érték elég sokat mond. A DA a moz.com (egy SEO-analitikában utazó oldal, mely a Moz cég tulajdona) mutatószáma, mely 0-tól 100-ig mutatja a weboldalak linkprofiljának erősségét. Maga az így kapott szám annak a kifejeződése, hogy az adott oldalnak milyen potenciálja van jó helyezést elérni a linkprofilja alapján. (A DA több tucat egyéb mutatóból tevődik össze, nagyjából úgy, hogy például a FIFA-játékok esetében az egyes játékosok végső pontszáma.)

 

Az alábbi cikk aktualitását az adja, hogy a DA-értékek 2017. január 27-én óriásit zuhantak a korábbiakhoz képes. Érdemes megvizsgálni, hogy ennek a történésnek mi volt az oka!

Amikor a Google, akit senkinek nem kell bemutatni, visszavonta a weboldalak értékelésre használt Page Rank érték nyilvánosságát, a DA maradt/lett a legelterjedtebb mutató a weboldalak tulajdonosainak és a SEO-ban érdekelt szakemberek körében egyaránt. Maga a moz.com 30-45 napos intervallummal szokta frissíteni az aktuális DA-értékeket, s amikor erre január 27-én sor került, akkor az weboldalak DA-értékei egységesen mind visszaestek; a visszaesés földrajzi megoszlásában nem volt eltérés, ugyanis a visszavágás mindenkit érintett. 

 

Amikor egy D14-es oldal hirtelen D1-en találja magát, akkor ott mindenkinek elkerekedik a szeme, hogy itt meg mi a jó élet történt… Mivel a Moz eddig nem kommentálta az esések okát, így csak találgatni lehet, hogy mi állhat a háttérben.

Az, hogy a weben a linkek száma folyamatosan nő, míg a DA érték legfeljebb 100-as értéket vehet fel (s ezért az egyes linkek értéke folyamatosan csökken), még nem magyarázza teljes egészében a visszaesést; az már inkább, hogy a Moz folyamatosan fejleszti, javítja a DA-t, azaz megvariálja az összetevők súlyozását, azok értékét; ha pedig változik az algoritmus, ami az elszámolás alapját képezi, akkor nyilvánvalóan módosul a végső érték is. (Hogy a FIFA-játék példájánál maradjunk: a fociban például a jó labdakezelés fontosabb, mint az, hogy az adott játékos milyen gyorsan képes futni, így ha a játék a labdakezelést jobban súlyozza, akkor egy abban jártasabb játékos képes lesz előrébb végezni végső pontszámát tekintve.)

A mostani DA-értékekben látott visszaesés szerencsére nem példa nélküli, ugyanis bő egy éve már történt hasonló; igaz, akkor a Moz közleményben tudatta, hogy mi volt a visszaesés oka (egy hiba, amit javítottak, s ez okozta aztán a DA-értékek csökkenését.)

 

Valójában azt a kérdést kell feltennünk magunknak: lényeges-e nekünk az, ha az oldalunk DA-értéke drasztikusan visszaesett? 

Mivel a Moz DA-mutatója teljesen független a Google-től, olyan ez, mintha hirtelen tízszer drágább lenne minden a boltokban, ugyanakkor a pénzünk is tízszer több lenne ezzel összhangban. Magyarán: nem történt semmi sem. A DA-érték visszaesése nem befolyásolja egy weboldal rangsorolását!

A DA-értékek visszaesése ugyanakkor befolyásolhatja a linképítést, ugyanis a mesterséges linképítés idehaza elsősorban az adott oldal DA-értékén keresztül kerül elszámolásra. Így a visszaesés azzal az eredménnyel járhat, hogy ugyanazon az értéken alacsonyabb DA-értékű linkeket kapunk. Mindez azonban nincs kihatással semmiféle módon az érintett linkelő oldal erejére, hiszen a DA-érték (és így a Moz maga) teljesen független a Google-től. 

Szóval ha magas DA értékű oldalról kap valaki linket, akkor amiatt nem fog javulni az adott oldal helyezése a Google találati oldalán!

© 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.