2016.09.16.

Mi a helyzet a felugró ablakokkal keresőoptimalizálási szempontból?

 A felugró ablakokat mindenki ismeri; sőt, vannak (nem is kevesen), akik egyenesen utálják őket. Ilyen esetben a felugró ablakok bizony nem megfelelően lettek időzítve, elhelyezve, s ezért a netező (jogosan) úgy érzi, hogy a netezési élményét a felugró ablakokkal megzavarják, elrontják. Maga a Google sem rajong feltétlenül a felugró ablakok iránt (nem véletlen, hogy a Chrome-ban például le lehet tiltani a felugró ablakokat, ha akarjuk). A felugró ablakoknak ezen túlmenően bizony keresőoptimalizálási kockázatuk is van, ami abban nyilvánul meg, hogy lehetséges, hogy a Google a felugró ablakokat tekinti elsődleges tartalomnak, s nem magát a weblapot! Magyarán: megeshet, hogy a Googlebot a felugró ablaknak nagyobb prioritást ad, mint a mögötte lévő tartalomnak. Ez pedig gondot okozhat.

 

Hogy mindezt értelmezési keretbe tudjuk helyezni, beszélnünk kell egy pár szót a felugró ablakokról. Két fajtája van a pop up ablakoknak: azok, melyek azonnal megjelennek, s azok, melyek késleltetett megjelenéssel bírnak. Az első esetben a Googlebot láthatja a felugró ablak tartalmát, miközben feltérképezi az oldalt (s így annak nagyobb priortitást adhat, mint a tényleges tartalomnak), míg a késleltetett pop up ablakok esetében ezzel a veszéllyel nem kell számolni. A hazai webruházakban használatos kilépési ablakok így nem jelentenek a SEO szempontjából kockázatot, ami jó hír.

 

Azonnal felugró ablakkal indítani tehát nem jó! Már csak azért sem, mert a felhasználók főképp az ilyen eseteket nem szeretik: hogy amikor éppen megnyitnak egy oldalt, máris a képükbe tolnak ott valamit pop up ablak formájában. A felugró ablakok ráadásul negatívan hathatnak ki az oldal besorolására is, így érdemes velük óvatosan bánni! A Google javaslata az, hogy a pop up ablakok esetében érdemes úgy eljárni, hogy azokat csak a visszatérő látogatók lássák, mivel a Googlebot nem használ sütiket.

© 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.